Δέκα συμβουλές για σωστή επιλογή Κέντρου Ξένων Γλωσσών

  1. ΜΗΝ επιλέγετε με κριτήριο την τιμή. 'Οπως και στο εμπόρευμα, "το πιο ακριβό δεν είναι πάντα το πιο καλό". Η μεγάλη εμπορική επιτυχία δεν συμβιβάζεται κατ' ανάγκη με την ποιότητα. Και το πιο "φθηνό" μπορεί να το πληρώσετε ακριβά.
  2. ΜΗΝ διστάσετε να στείλετε το παιδί σας σε κάποιο φροντιστήριο, που βρίσκεται, ίσως, λίγο πιο μακριά από αυτό που βρίσκεται δίπλα στο σπίτι σας. Προκειμένου να φοιτήσει στο καλύτερο φροντιστήριο, αξίζει να περάσει "τον μεγάλο δρόμο που είναι επικίνδυνος".
  3. ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΤΕ πόσο το φροντιστήριο είναι περιποιημένο και οργανωμένο. Μια επίσκεψη και συνομιλία με τον ιδιοκτήτη θα σας πείσει για το αν αντιμετωπίζει το φροντιστήριο περισσότερο ως σχολείο παρά ως επιχείρηση.
  4. ΜΕΛΕΤΗΣΤΕ προσεκτικά το πρόγραμμα σπουδών του φροντιστηρίου. Υπάρχουν φροντιστήρια που υπόσχονται διπλώματα σε πολύ λίγο χρόνο - για λόγους διαφημιστικούς - και άλλα σε πολύ περισσότερο, απ' όσο θα έπρεπε - για λόγους κερδοσκοπικούς.
  5. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην δίνετε περισσότερη σημασία στο άψυχο από το έμψυχο δυναμικό του φροντιστηρίου. Μπορεί να διαθέτει υπερσύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και να μην έχει ικανούς καθηγητές.
  6. ΕΛΕΓΞΑΤΕ αν υπάρχουν ειδικά τμήματα για παιδιά, ενήλικες και φοιτητές ή αν το πρόγραμμα σπουδών είναι ίδιο για όλους.
  7. ΕΙΝΑΙ δύσκολο ένας γονιός να ελέγξει το επίπεδο διδασκαλίας του καθηγητή. Αυτό όμως που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι ότι τα ουσιαστικά τους προσόντα έρχονται σε πρώτη θέση από τα τυπικά. Αυτό δηλαδή που έχει σημασία είναι οι παιδαγωγικές του ικανότητες κι αυτό φαίνεται από την συμμετοχή των παιδιών μέσα στην τάξη.
  8. ΠΡΟΣΟΧΗ! Οι αλλοδαποί καθηγητές που διδάσκουν σε κάποια φροντιστήρια δεν είναι κατ' ανάγκη "καθηγητές". Το ότι κάποιος μιλά την ξένη γλώσσα καλά, επειδή είναι η μητρική του, δεν σημαίνει ότι έχει τα προσόντα να διδάξει. Οι καθηγητές πρέπει να έχουν παιδαγωγική κατάρτιση και να γνωρίζουν μια τουλάχιστο συγκεκριμένη μέθοδο διδασκαλίας.
  9. Οι γονείς πρέπει να ελέγχουν - αν μπορούν - τακτικά την πρόοδο του παιδιού τους. Το αποτέλεσμα φαίνεται από την πρόοδο του παιδιού στο πέρασμα του χρόνου και δεν κρίνεται από την ημέρα της εγγραφής.
  10. ΕΝΑ από τα καλύτερα κριτήρια για την επιλογή του φροντιστηρίου είναι οι επιδόσεις των μαθητών του στις διάφορες εξετάσεις. (Προσέξτε όμως ποιές εξετάσεις).
UA-105520043-1