Οι γιορτές των χριστουγέννων ήρθαν και τα λιλιπούτεια πλάσματα σε ολόκληρο τον πλανήτη προσμένουν με ανυπομονησία τα πλουσιοπάροχα και φανταχτερά δώρα που θα τους φέρει ο ασπρομάλλης και χαμογελαστός Αγ. Βασίλης. Η αγορά αυτή των πολυπόθητων δώρων δημιουργεί έντονο άγχος στους γονείς, ιδιαίτερα αν αδυνατούν να καλύψουν αυτή την ανάγκη των παιδιών τους.

Τα Χριστούγεννα παρέχουν την ευκαιρία στους γονείς να αναζητήσουν και να έρθουν σε επαφή με το δικό τους εσωτερικό παιδί. Αυτή η συνεύρεση του γονιού με το δικό του εσωτερικό παιδί  θα τον ωθήσει να συναισθανθεί και να συντονιστεί με τα συναισθήματα του παιδιού του. Οι γονείς συνήθως περιορίζουν την εορταστική ατμόσφαιρα μόνο στην ημέρα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με αποτέλεσμα η χαρά του παιδιού να είναι στιγμιαία, την ώρα που ανοίγει τα δώρα του. Ο γονιός θα χρειαστεί να παρατείνει την εορταστική ατμόσφαιρα πέρα από τις συγκεκριμένες γιορτές.

Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής απλούς και οικονομικούς τρόπους:

  • Προτροπή του παιδιού να συμμετέχει ενεργά στο στόλισμα του σπιτιού, του χριστουγεννιάτικου δένδρου, του τραπεζιού, άκουσμα αγαπημένων χριστουγεννιάτικων τραγουδιών, διήγηση χριστουγεννιάτικων ιστοριών και οτιδήποτε άλλο συμπληρώνει την εορταστική ατμόσφαιρα. Οι στιγμές αυτές είναι γλυκές και μοναδικές, γι'αυτό και χαράσσονται τόσο βαθιά στην παιδική ψυχή. Επίσης, οι στιγμές αυτές ενδυναμώνουν και ενισχύουν το συναισθηματικό δεσμό μεταξύ γονιού και παιδιού.
  • Παρακίνηση του παιδιού να δημιουργήσει το ίδιο ένα δώρο (μια ζωγραφιά, ένα κολάζ, μια ευχετήρια κάρτα, ένα στολίδι κ.ά.) για τα αγαπημένα του πρόσωπα. Η συμβολή του γονιού σ'αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτική διότι βοηθά το παιδί να αναπτύξει και διερευνήσει τη φαντασία, εφευρετικότητα και τη δημιουργικότητά του και ταυτόχρονα κατανοεί τη συναισθηματική αξία του δώρου. Το παιδί μ'αυτό τον τρόπο μαθαίνει ότι το δώρο μπορεί να προκαλέσει συγκίνηση και χαρά στα αγαπημένα του πρόσωπα πέρα από την οικονομική του αξία.
  • Παρακολούθηση δραστηριοτήτων όπως: παιδικό θέατρο, μια παιδική παράσταση, μια ταινία που σχετίζεται με τη γιορτινή και χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα. Αυτή η δραστηριότητα πλημμυρίζει το παιδί με συναισθήματα και εικόνες που σχετίζονται με τις γιορτινές μέρες και παράλληλα παρέχεται η ευκαιρία στους γονείς να μοιραστούν και να ανταλλάξουν απόψεις και συναισθήματα με το παιδί τους.
  • Εστίαση στο πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων, το οποίο είναι η προσφορά και η αγάπη στο συνάνθρωπό μας. Οι γονείς θα μπορούσαν να διδάξουν στα παιδιά τους με βιωματικό τρόπο τις αρχές και τις αξίες που αντιπροσωπεύει ο Αγ. Βασίλης παροτρύνοντάς τους να βοηθήσουν κάποια άπορα παιδιά προσφέροντάς τους ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια που πλέον τους είναι άχρηστα ή να δώσουν ένα μικρό ποσό από το χαρτζιλίκι τους ή να επισκεφτούν κάποιο ίδρυμα με εγαταλελειμμένα παιδιά. Η συνεύρεση του παιδιού, του γονιού και του συνανθρώπου, βοηθά στην ανάπτυξη ενός καλύτερου και υγιούς κόσμου.
UA-105520043-1